Castelul Banffy din Rascruci si-a recapatat stralucirea

castelul banffy rascruci a fost restaurat

Consiliul Județean Cluj anunță cu mândrie finalizarea proiectului amplu de restaurare, conservare și punere în valoare a Castelului Bánffy din Răscruci, un monument istoric de o importanță deosebită pentru județ. Această remarcabilă inițiativă a devenit realitate datorită accesării de fonduri europene în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care s-a adăugat o contribuție semnificativă de aproximativ 7,5 milioane de euro din bugetul propriu al județului.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, subliniază importanța acestui proiect: „Prin finalizarea acestui proiect oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiștilor sau pasionaților de istorie și frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale cu o importanță istorică și culturală deosebită va impulsiona dezvoltarea acestei întregi zone a județului. Castelul Bánffy din Răscruci, un obiectiv identitar și un punct de referință pe harta turistică din Transilvania, va putea fi vizitat de publicul larg și va fi un spațiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale și nu numai.”

Restaurarea Detaliată a Castelului Bánffy


Lucrările extensive au inclus restaurarea atât a zidurilor interioare, cât și a celor exterioare ale castelului, acordând o atenție deosebită compartimentărilor, finisajelor și instalațiilor de utilități. Componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemnul pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile și inscripțiile au fost, de asemenea, restaurate cu pasiune și respect pentru istorie.

Transformarea în Centru Cultural


Pentru valorificarea maximă a potențialului castelului, etajul acestuia a fost dedicat unui Centru Cultural reprezentativ pentru județ. Aici găsim o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, împreună cu grupuri sanitare moderne. Subsolul castelului a fost transformat într-un spațiu expozițional captivant, adăpostind istoria și cultura într-o atmosferă autentică.

Restaurarea Parcului și Amenajări Peisagistice


Investiția nu s-a oprit doar la zidurile castelului, ci a inclus și restaurarea parcului înconjurător. Un punct central al proiectului a fost amenajarea unui lac în incintă, cu un ponton din lemn, refacerea porumbarului din mijlocul lacului și reconstruirea unei fântâni arteziene impresionante. Un pod elegant peste canal, împreună cu alte două poduri pentru șantul de evacuare a apei, asigură accesul ușor, atât auto, cât și pietonal. Lucrările de amenajare peisagistică și plantarea atentă de arbori au transformat parcul într-un spațiu plin de frumusețe și istorie.

Această inițiativă exemplară a Consiliului Județean Cluj nu doar restabilește și conservă o comoară istorică, ci o transformă într-un centru cultural vibrant, oferind comunității și vizitatorilor o oportunitate unică de a se conecta cu trecutul și de a se bucura de bogăția culturală a județului Cluj. Castelul Bánffy din Răscruci nu este doar o destinație turistică, ci o poveste vie a istoriei și a patrimoniului cultural.

Related posts