Ziua Muntelui sarbatorita in 17 septembrie la Marisel

ziua muntelui 2023, la Marisel

În frumoasa localitate Mărișel din județul Cluj, la finalul acestei săptămâni, se va desfășura un eveniment deja tradițional, cunoscut sub numele de „Ziua Muntelui”.

Această manifestare este organizată de către Primăria și Consiliul Local Mărișel, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, o instituție culturală subordonată Consiliului Județean Cluj, având ca scop promovarea spațiului mioritic al Munților Apuseni în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și delicatesele culinare.

Evenimentul, care a ajuns la a șasea sa ediție, va începe duminică, 17 septembrie 2023, la ora 11:00, cu o paradă a portului popular romanesc, care se va desfășura pe următorul traseu: de la Primăria Mărișel până la Biserica Ortodoxă din localitate. Apoi, în curtea primăriei, la ora 12:30, va avea loc deschiderea festivă a evenimentului, unde vor fi acordate premii elevilor din Mărișel cu rezultate excelente la învățătură, precum și cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie.

De la ora 13:00, manifestările vor continua cu un impresionant spectacol folcloric, în care vor evolua artiști talentați precum Adrian Neamțu la taragot, Ancuța Matei Olaru, Alin Joldeș tot la taragot, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia-Maria Danciu-Hetea, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Andra Mariș, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Daria Alexandra Mariș, Răzvan și Cosmin Roșu, Nepoții Iancului și Taragotiștii din Mărișel. Evenimentul va fi prezentat de către talentata Adriana Irimieș.

Ziua Muntelui, sărbătorită anual pe 14 septembrie, a fost stabilită prin lege în calendarul autohton în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane.

Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpaţii României. Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în țara noastră.

Related posts