Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj

festivalul produsului traditional la usamv cluj

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Agricultură, vă invită la a XVII-a ediție a Festivalului Produsului Tradițional. Evenimentul, organizat de studenții din anul IV de la Ingineria Mediului în cadrul cursului de Controlul și Certificarea Produselor coordonat de Conf. dr. Avram Fițiu, va avea loc pe 27 mai 2024, între orele 10.00 – 18.00, la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate din campusul USAMV Cluj-Napoca.

Desfășurarea Evenimentului

Festivalul Produsului Tradițional, devenit deja o tradiție la USAMV Cluj-Napoca, aduce în prim-plan rețetele autentice ale bucătăriei românești, colectate și prezentate de studenți. Evenimentul va începe la ora 10.00 cu deschiderea oficială de către conducerea universității. După deschidere, membrii juriului, compus din profesori și specialiști în gastronomie și tradiții populare, vor degusta și evalua produsele prezentate de studenți.

Competențele Dobândite de Studenți

Participarea la acest festival oferă studenților oportunitatea de a dobândi competențe esențiale în domeniul certificării și controlului produselor tradiționale. Printre acestea se numără:

  • Certificarea și controlul fermelor și gospodăriilor ecologice.
  • Elaborarea caietelor de sarcini pentru produse agricole și alimentare tradiționale.
  • Elaborarea procedurilor de certificare pentru produse montane.
  • Certificarea locală și etică a produselor.
  • Elaborarea caietelor de sarcini pentru produse cu Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicație Geografică Protejată (IGP) și Specialitate Garantată (TSG).

Rețete Tradiționale Prezentate

Printre delicioasele rețete tradiționale prezentate se numără:

  • Poale-n brâu moldovenești de Nicolae Bălcescu (jud. Bacău)
  • Dalauzi de Gherla (jud. Cluj)
  • Învârtituri din Vale (jud. Cluj)
  • Varză a la Cluj (jud. Cluj)
  • Mălăieș de Florești (jud. Cluj)
  • Virșli de Șoimuș (jud. Sălaj)
  • Tochitură dobrogeană (jud. Constanța)
  • Gulyas de Satu Mare (jud. Satu Mare)
  • Sarmale de Cătina (jud. Cluj)
  • Balmoș de Răchițele (jud. Cluj)
  • Gulaș secuiesc de Sâncrăieni (jud. Harghita)
  • Zamă de șelate de Corușu (jud. Cluj)
  • Păstrăv afumat în cobză de brad de Bucovina (jud. Suceava)
  • Gulaș de oaie de Bobâlna (jud. Cluj)
  • Supă de fasole de Jichiș (jud. Cluj)
  • Cozonac Secuiesc de Dănești (jud. Harghita)
  • Mălai dulce de Sânmihai (jud. Sălaj)
  • Cornuri cu sare/Sóskifli de Pericei (jud. Sălaj)
  • Scorușe de Țagu (jud. Bistrița-Năsăud)
  • Sărățele cu brânză și chimen de Geaca (jud. Cluj)

Programul Festivalului

După încheierea jurizării la ora 12.00, vizitatorii sunt invitați să deguste bunătățile pregătite de studenți. Această degustare oferă publicului ocazia de a savura diverse preparate tradiționale și de a descoperi bogăția gastronomiei românești.

Festivalul Produsului Tradițional organizat de USAMV Cluj-Napoca nu doar că promovează rețetele autentice și tradițiile culinare românești, dar și contribuie la formarea viitorilor specialiști în marketingul agricol și certificarea produselor tradiționale.

Related posts