Ziua Culturii Maghiare la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

ziua culturii maghiare 2023

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești, invită publicul interesat joi, 19 ianuarie 2023, de la ora 17.00, la vernisajul expoziției „Nuanțe ale naturii”, organizată cu ocazia Zilei Culturii Maghiare 2023.
Expoziția „Nuanțe ale naturii” a fost realizată inițial de către Asociația „Iharos” din Ungaria, în primăvara anului 2022, în cadrul seriei de evenimente „Meșteșuguri vechi și rare”.
Expozanții, împletitoarea din nuiele Ilona Kozama (artist popular) și țesătoarea, vopsitoarea cu plante tincturiale Etelka Páll, au o experiență de peste douăzeci de ani în meșteșugurile practicate. Piesele realizate în urma unor experimente persistente și cu multă migală aduc în lumina reflectoarelor frumusețea și posibilitățile de utilizare a elementelor din natură. Decorul coșurilor împletite este realizat prin utilizarea unor nuiele de diverse soiuri și culori. În cazul țesăturilor de lână recunoaștem aceleași nuanțe ale naturii, dar în cazul lor culorile sunt obținute prin intermediul vopsirii lânii cu culori obținute din natură.
După vernisarea expoziției, doritorii vor putea participa la un atelier care amintește de șezătorile de odinioară: Etelka Páll va împărtăși cu cei prezenți taina torsului din lână, utilizând lână vopsită cu plante tincturiale.
Expoziția poate fi vizitată în Galeria Cellarium a Muzeului Etnografic al Transilvaniei până în data de 12 februarie 2023, conform programului expozițional al instituției.

Related posts