UBB Implementeaza un proiect de anvergura in domeniul Inteligentei Artificiale

proiect de anvergura in domeniul inteligentei artificiale la UBB Cluj

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa ca membru al unui consorţiu format din 17 institute de cercetare, parteneri industriali şi universităţi de top din Europa, un proiect european de mare anvergură ȋn domeniul Inteligenţei Artificiale (AI).

Proiectul Artificial Intelligence for Connected Industries (AI4CI)  ȋşi propune crearea unor programe interdisciplinare inovative ȋn conturarea expertizei AI necesare ȋn prezent ȋn mediul industrial pentru abordarea provocărilor şi fructificarea oportunităţilor generate de folosirea inteligenței artificiale ȋn sisteme şi echipamente conectate. Sunt vizate aplicaţii verticale AI4CI de mare impact pentru sisteme industriale automate, sisteme IIoT (Industrial Internet of Things) şi vehicule autonome conectate.

Misiunea proiectului AI4CI se aliniază astfel strategiei europene pe IA, care identifică dezvoltarea inteligenței artificiale ȋn contextul industrial ca pas critic ȋn atingerea obiectivului UE de a deveni lider ȋn Inteligenţa Artificială.

Proiectul AI4CI va fi implementat ȋn următorii 4 ani şi are un buget total de 10 milioane euro. Programul dezvoltat de AI4CI va asigura o pregătire de elită a viitorilor specialişti ȋn inteligența artificială, un domeniu cu o evoluţie remarcabilă şi dezvoltare rapidă. Proiectul va contribui la acoperirea nevoilor companiilor şi antreprenorilor, precum şi la maximizarea potenţialului centrelor de cercetare şi hub-urilor de inovare digitală.

„Ecosistemul UBB în inteligența artificală (AI) este unul din cele mai puternice la nivel național, cu vizibilitate și impact internațional. Mă bucur că suntem parte a acestui proiect, AI și dezvoltările inovative în tehnologie/inginerie la UBB, fiind astăzi definitorii pentru UBB, așa cum se confirmă acest lucru de înființarea Biroului European Institute for Innovation and Technology (EIT Digital) pentru România la UBB”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Decanul Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica, adaugă că „Facultatea de Matematică și Informatică joacă un rol extrem de important în domeniul Inteligenței Artificiale la nivel național și european, confirmat și de câștigarea acestui proiect, alături de alți parteneri internaționali de prestigiu. În cadrul acestui parteneriat vor fi susținute programe de studiu cu un impact major în pregătirea specialiștilor, cu accent pe inovare în acest domeniu prioritar.”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Related posts