𝐒𝐚𝐭𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐍𝐞𝐠𝐫𝐞𝐧𝐢, 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐚𝐭𝐢 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐥𝐨𝐧𝐢𝐚

satenii din negreni premiati in polonia

Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, a fost premiat la cea de-a 60-a ediție a Festivalului TKB – Tygodnia Kultury Beskidzkiej și a 32-a ediție internațională (Săptămâna Culturii Beskidzkiej) din Polonia, evenimente care au avut loc în perioada 28 iulie – 7 august 2023.

Manifestările folclorice organizate în cadrul festivalului au avut loc în mai multe orașe din această țară, precum: Zywiec, Szczyrc, Malokow Podhalanski, Oswiecim, Ujsoly, Wisla, Istebna, dar și în Republica Cehă, în orașul Jablonkow.

Concursul s-a desfășurat în orașul Wisla, iar alături de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni au luat parte ansambluri folclorice din

Albania,

Bosnia-Herțegovina,

Cehia,

Chile,

Maroc,

Mexic,

Palestina,

Polonia,

Slovacia,

Slovenia,

Serbia,

Turcia,

Ungaria și

țara gazdă, Polonia.

Sătenii din Negreni au prezentat în cadrul competiției un scurt obicei de șezătoare (haba), dar și momente din cadrul nunții. Prestația lor a fost răsplătită cu premiul special pentru autenticitate și prezentarea jocurilor de nuntă.

Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni s-a constituit în anul 2012, la îndemnul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, al regretatului etnomuzicolog Mircea Cîmpeanu. Coordonat de prof. Florina Varadi și preotul paroh Marian Vacariu, grupul prezintă obiceiurile și tradițiile localității la diferite festivaluri din țară și străinătate.

Related posts