Un factor cheie în menținerea caldă a clădirilor este izolația. Dacă până în anii 1970, izolarea locuințelor a fost abia luată în considerare, acum este recunoscută ca o parte fundamentală a structurii clădirii.
Izolația poate fi aplicată pe acoperișuri, (pe sau în) pereți și podele. Când este instalată corect, aceastas creează un mediu confortabil și economisește costurile alocate facturilor la energie. Cu toate acestea, pentru ca izolația să facă cea mai bună treabă, trebuie să funcționeze bine în raport cu alte sisteme din clădire, cum ar fi ventilația și etanșeitatea la aer. Dacă toate aceste aspecte sunt luate în considerare în timpul etapei de proiectare, se poate obțien o casă mult mai sănătoasă.
Ce rol joacă izolația din fibră de lemn
Izolația din fibre de lemn este naturală, iar izolația din fibre naturale este folosită de mii de ani. Avantajul acestui lucru este că fibra de lemn permite mișcarea umidității, care este esențială pentru țesătura clădirii. În combinație cu sisteme bune de ventilație și etanșeitate la aer, vaporii se pot transfera prin țesătura clădirii, permițând respirabilitate. În acest fel, nivelurile de umiditate pot fi menținute la nivelul optim și acumularea de umezeală și mucegai este scăzută.
Există mulți factori de luat în considerare atunci când aduceți toate aceste sisteme împreună. Umiditatea și nivelurile de umiditate sunt în continuă schimbare, iar materialele alese trebuie să răspundă și să lucreze împreună pentru a obține cele mai bune rezultate. Acest lucru trebuie analizat în etapa de proiectare pentru a se asigura că sistemele vor funcționa.
Cum funcționează izolația din fibre de lemn
Izolația din fibre de lemn poate fi fabricată sub formă de placă (fie formată umedă fără liant, fie formată uscată cu liant), fie ca fibră de lemn flexibilă. Acesta din urmă este un produs nețesut, legat termic.
Diferitele moduri de fabricare a izolației din fibre de lemn permit densități variate, rezistență la compresiune, stocare a căldurii și mișcare a umidității. Aceasta înseamnă că poate fi utilizat pentru o gamă largă de proiecte de construcție.
Izolația din fibre de lemn funcționează bine cu clădirile din lemn. Modul în care izolația poate fi montată în jurul deschiderilor din cadru poate atinge valori de conductivitate termică foarte scăzute, în comparație cu alte produse de construcție, ceea ce poate duce la o reducere cu 80% a pierderilor de căldură.

Beneficiile pentru sănătate ale izolației din fibre de lemn
Calitatea aerului din interior este importantă pe agenda sănătății și, deși majoritatea oamenilor își petrec 90% din timp în interior, mediile interne nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase. Compușii organici volatili (COV) se află în aerul pe care îl respirăm, iar atunci când suntem în interior, nivelul acestora este adesea de două până la trei ori mai mare. COV-urile sunt de obicei eliberate din vopsele și lacuri, adezivi, produse din lemn, produse de curățare, mobilier și izolație.
Formaldehida este un COV natural și este produsă de corpul uman. Este folosit pentru a forma alte substanțe chimice și se găsește în multe dintre produsele enumerate mai sus. Deși toate speciile de lemn conțin și emit formaldehidă, supraexpunerea poate fi dăunătoare oamenilor.
Având o clădire bine ventilată, cu izolație respirabilă, care gestionează temperatura, umiditatea și nivelurile de poluare se obține o diferență semnificativă și se ajută la gestionarea impactului acestui gaz dăunător. Izolația din fibre de lemn este ideală ca parte a unui sistem de îmbunătățire a calității generale a aerului din interior și de a face o casă mai sănătoasă.
Alte calități ale izolației din fibre de lemn
Proprietățile termice ale izolației din fibre de lemn sunt impresionante. Densitatea mare înseamnă că și căldura este stocată în perioadele mai calde și eliberată în perioadele mai reci, pe măsură ce pereții exteriori se răcesc, prin urmare ne bucurăm de facturi de energie mai mici.
Lemnul are, de asemenea, calități acustice grozave, deoarece izolația din fibre de lemn absoarbe sunetul și astfel creează un spațiu de locuit mai liniștit. În plus, are proprietăți rezistente la foc și poate rezista la temperaturi ridicate.