𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚 𝐚 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐫𝐨𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐨𝐰𝐧, 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚𝐭𝐚 𝐥𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣

ziua mondiala a sindromului down marcata la Cluj

Consiliul Județean Cluj și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj marchează ziua de 𝟮𝟭 𝗠𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 – 𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗠𝗼𝗻𝗱𝗶𝗮𝗹𝗮 𝗮 𝗦𝗶𝗻𝗱𝗿𝗼𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗗𝗼𝘄𝗻 prin organizarea a două evenimente, special dedicate acestei cauze.
Astfel, primul dintre ele va avea loc cu o zi mai devreme, pe data de 20 martie, când, la spațiul de joacă „Brothers Fun Club” din strada Tăietura Turcului, nr. 29-35 (Parcul Industrial Tetarom I), se va desfășura un eveniment de suflet. În cadrul acestuia, copiii afectați de maladia genetică cromozomială se vor bucura de un timp de calitate, presărat de zâmbete și voie bună și plin de activități distractive, ce vor pune în lumină frumusețea unică a fiecărei astfel de persoane 🫂.
A doua zi, chiar pe 21 martie, echipa Centrului Comunitar Județean Cluj, aparținând DGASPC Cluj, va organiza evenimentul principal al manifestărilor prilejuite de ziua maladiei Down. Astfel, între orele 7:30-16:30, clujenii sunt așteptați la Cafeneaua „Cofeels” de pe strada Gheorghe Șincai nr. 9. Aici, toți cei care doresc să bea o cafea de calitate vor fi întâmpinați de tineri minunați şi dornici de socializare. Aceștia vor asigura inclusiv servirea și prepararea produselor din meniu. Savurându-și cafeaua, clujenii vor avea oportunitatea de a interacționa cu persoane speciale, ce au fericita ocazie de a-și demonstra abilitățile și a arăta că dizabilitățile fizice nu sunt impediment în creșterea și dezvoltarea personală, iar activitatea lor poate lăsa o amprentă evidentă asupra comunității.
* * *
Sindromul Down este o afecțiune genetică și nu o boală, deoarece persoanele diagnosticate prezintă o modificare cromozomială prezentă pentru întreaga viaţă, ce nu poate fi vindecată. Acceptarea și integrarea din partea comunității în sistemul de învățământ, tranziția și sprijinul de la sistemul educațional la angajare, accesul la locurile publice de muncă, au ca scop creșterea calității vieții persoanelor cu Sindrom Down .

Related posts