Expozitia Mineralia, 06-08 octombrie 2023, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

expozitia mineralia la Cluj

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, invită publicul la expoziția MINERALIA. Aceasta va avea loc în perioada 6-8 octombrie 2023, în incinta muzeului, Galeria Cellarium, zilnic între orele 10.00 – 18.00 (ultima intrare la 17.00).
Astfel, toamna vine la Cluj cu o expoziţia plinǎ de culoare, ocazie unicǎ pentru a descoperi minunata lume a cristalelor. Pentru doamne şi domnişoare, vor fi prezentate bijuterii unicat din pietre fine, pietre preţioase şi semipreţioase: acvamarin albastru, malachit cu nuanţe de verde, ametist violet, citrin galben, chihlimbar auriu, coral roşu, perle cu strǎluciri de alb sidefat, turmalinǎ multicolorǎ. Colecţionarii sau pasionaţii de minerale vor gǎsi cristale naturale de cuarţ sau pirită, eşantioane din sute de specii minerale, roci, obiecte sculptate, agate, geode şi fosile.
Vedeta acestei ediţii va fi PIRITA. O sulfurǎ de fier, pirita apare frecvent, în diferite roci, uşor de recunoscut datoritǎ strǎlucirii ei. Culoarea aurie strǎlucitoare a fǎcut însǎ ca ea sǎ fie cunoscutǎ şi ca “aurul proştilor”, fiind adesea confundatǎ cu metalul nobil. Caracteristica cea mai importantă pentru piesele brute este apariţia ei sub forma unor cristale cubice perfecte, greu de egalat în lumea minerală. Bucǎţi masive de piritǎ pot fi tǎiate, mai apoi şlefuite sau faţetate, pentru a crea bijuterii monominerale sau pentru a completa monturi complexe.

Related posts