Zacalile din Tara Motilor, pe scena la Viena

zacalile din tara motilor vor rasuna la viena

Zâcălile” din Țara Moților vor răsuna în această săptămână la Viena. Evenimentul va avea loc joi, 14 martie 2024, de la ora 19:00, în Sala Franz Liszt din cadrul Universității de Muzică și Arte Dramatice.

Manifestarea este organizată de Institutul Cultural Român de la Viena, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, și Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena.

Concertul cuprinde o serie de prezentări și interpretări ale muzicii tradiționale vocale și instrumentale din zona etnografică a Țării Moților, din Munții Apuseni. Această muzică de factură tradițională prezintă numeroase caracteristici arhaice și este parte a patrimoniului cultural imaterial românesc.

🪗„Zâcălile” din concert vor fi interpretate în formule instrumentale tradiționale, la tulnic, fluier, dobă, vioară (ceteră) și taragot. Nu în ultimul rând, vor fi prezentate unele fragmente de muzică clasică din lucrările lui Béla Bartók și Nicodim Ganea, inspirate din muzica tradițională moțească.

„Evenimentul de față își propune o prezentare inedită a muzicii tradiționale din zona etnografică a Țării Moților, situată în Munții Apuseni din Transilvania. Deși folclorul muzical al moților prezintă numeroase caracteristici arhaice, acesta nu a fost până în prezent promovat într-un mod corespunzător. Astfel, prin prezentul eveniment se dorește ca această muzică de factură tradițională, mai puțin cunoscută publicului larg, să fie prezentată în diferite ipostaze” a precizat etnologul și antropologul Răzvan Roșu, care are și o bogată activitate artistică, fiind interpret de muzică tradițională moțească la tulnic, fluier, cimpoi și vioară (ceteră). El va concerta la Viena împreună cu grupul folcloric „Tecerașii Moților”.

Personajul central al evenimentului va fi Gheorghe Burz, profesor de muzică și culegător de folclor, născut în acest ținut. El este unul dintre puținii care a avut prilejul să cunoască și să discute cu oameni din anturajul compozitorului Nicodim Ganea din Bistra, precum și să îi chestioneze pe unii dintre cei de la care etnomuzicologul Béla Bartók a cules folclor muzical în anul 1910.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj prezintă în cadrul acestui eveniment volume despre folclorul muzical, obiceiuri și tradiții, în limbile română și engleză, dar și albume fotografice, realizate în urma cercetărilor de teren.

Evenimentul „Zâcăli” din Țara Moților: despre o muzică tradițională arhaică și necunoscută face parte din proiectul „Tradiții clujene în țară și peste hotare”, demarat în anul 2020 de instituția clujeană de cultură, care are ca scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești în diaspora.

Related posts